Etyekwood
english ver.
 

regisztráció itt..

jelszóemlékeztető..

Hírek

2010-12-31 22:14:00:
Meglepetés Nálunk![..]
2010-10-24 19:23:00:
Rémálom az Elm utcában[..]

további hírek

 

Oldalunk megfelel az XHTML 1.0 szabványnak Firefox.hu
DivX kodek letöltése Xvid kodek letöltése
Quicktime Player Realplayer
Windows Media Player Mbyte.hu tárhelycsomagok
Compute Magyarország Kft. PHoliPortal engine
design & prog by: Compute Magyarország Kft.

2009-06-18 08:44:00
STATISZTA STATISZTIKA
Talán évek óta nem látták a magyar statisztaszervezők olyan hatalmas tömegben jelentkezni az „extrákat” egy játékfilmre, mint idén tavasszal egy olasz produkcióra. Úgy látszik, ez a munka továbbra is sokak számára jelent igazi értéket. Vonnák Mónikát, a CastTeam modell- és statisztaszervező ügynökség és statiszta iskola munkatársát arra kértük, válaszoljon néhány kérdésünkre, hogy sokak számára világossá váljanak ezzel a munkával kapcsolatos, kevéssé ismert részletek.

 

 

 

Melyek azok a praktikus ismeretek, amiket egy statisztának tudnia kell ahhoz, hogy hasznos tagja legyen egy forgatócsoportnak?

– Először is pár alapvető jellemvonást emelnék ki, melyek nélkül nem tudunk együttműködni egy statisztával. A megbízhatóság, a pontosság, az alkalmazkodás készsége, és a feladat iránti alázat elengedhetetlen. A legfontosabb, hogy az illető jelenjen meg a forgatáson időben, és ne menjen el munka közben. Vagyis, amit elvállalt, azt végezze is el maradéktalanul. A praktikus ismeretek, melyeket a tanfolyamunkon sajátítanak el a hallgatóink, például az önismeret, „öneladás”, szerepjátszás, különböző érzelmek hiteles megjelenítése szintén hasznos lehet. Ide tartoznak továbbá sminkelési alapismeretek, a jó megjelenés, és a megfelelő viselkedéskultúra. Persze a sort még lehet folytatni.

Az év mely időszakában jelentkeznek a legtöbben a tanfolyamaitokra?

– Régebben úgy vettem észre, hogy a nyár folyamán több volt a jelentkezőnk. Ebben az évben úgy tűnik, mintha növekedett volna az érdeklődés, bár folyamatosan sok hallgatónk van évszaktól függetlenül.

Mi a különbség a statiszta és a kiemelt statiszta között?

– A statiszta a klasszikus háttérszereplő. Ő adja a „tömeget”, vagy idézve egyik kedves ismerősöm találó megfogalmazását: ő a „biodíszlet”. Jelen van a forgatáson, mint egy kellék, aki a háttérben alkotja a jelenet díszletét. Átmegy a színen, vagy beszélget a háttérben, szalad a tömeggel… A kiemelt statiszta pedig olyan háttérszereplő, aki valamiért ki van emelve a háttérből, de még nincs annyi szerepe, mint egy mellékszereplőnek. Például ő lép be egy bálterembe a főszereplő partnereként, azonban nincs szerepe, nincs szövege, csak csinosan, kedvesen kíséri a főszereplőt. Gondolom így már mindenkinek ismerős, mit is csinál egy kiemelt statiszta. Hozhatnék egy olyan példát is, hogy egy 8-10 fős társaságból ő az, aki a főszereplővel vált egy-két szót.

Szükséges lehet idegennyelv-ismeret a statiszta munkához? Esetleg előnyt jelenthet?

– Nem jellemző. Ha külföldi stáb jön ide forgatni, az instruálásnál magyar asszisztens is segít. Ha szöveges szerepre keresnek embert, arra természetesen direkt nyelvismerettel rendelkező szereplőket válogatnak, de ez nem statiszta feladat, hanem ez már mellékszerep vagy kiemelt szerep. Oda modellek, színészek közül castingolnak.

Színészek is szerepelnek az adatbázisaitokban? Színészközvetítéssel foglalkoztok?

– Van egy-két fiatal színész is a bázisunkban, de az elmúlt évek alatt kialakult belső szakmai rendszerben mi inkább a tehetséges, kulturáltabb statisztákra, modellekre „szakosodtunk”.
Van a szakmában kimondottan színészközvetítő, mint ahogy vannak kimondottan közönségszervezők, vagy gyermekmodell-ügynökök is. Mi kiegészítjük egymás munkáját, és nem kívánjuk elvenni senki kenyerét, nem szeretnénk konkurencia harcokat vívni.

Hogyan kerülhet valaki az adatbázisotokba? Ennek konkrétan anyagi vonzata van-e?

– Volt egy nagy adatbázis bővítés 2008 nyarán. Ekkor 3000 főre duzzadt a bázisunk. Ebből év közben sokan lemorzsolódtak, viszont statisztaiskolánkból folyamatosan kerülnek be az új arcok. Ha ilyen értelemben vesszük, akkor az adatbázisba bekerülés anyagi vonzata a statisztaiskola elvégzése. Inkább úgy fogalmaznék, hogy aki kitalálja magában, hogy szeretne statisztálni, filmekben szerepelni, és megtalál minket a neten, vagy hallott rólunk, eljut a statisztaiskolánkba, és elvégzi a kurzust. Őt rögtön menedzseljük, és elindulhat a szakmában.

Melyik az a korosztály, amelyre általában a legnagyobb számban van szükség a statiszta feladatok ellátására?

– Nincs ilyen elhatárolható korosztály a mi tapasztalatunk szerint. Mindig a munka határozza meg a szereplőigényt. Van, ahova nyugdíjas-korúakat kérnek, máshova direkt furcsa megjelenésű embereket, és van, ahova modell szépségű fiatalokat. Mindig más és más az igény attól függően, hogy éppen mit forgatnak.

Mennyit kereshet átlagosan egy statiszta filmben, televíziós produkcióban, show műsorokban vagy reklámban?

– Ez is általában a munka jellegétől, a megrendelőtől, vagy a producer pénztárcájától függ. Általánosságban el lehet azt mondani, hogy idő és pénz függvényében a közönségmunka fizet a legkevesebbet: átlag 3000 forint körül egy teljes napra. Ez filmes berkekben 12 munkaórát is jelenthet. A következő a sorozatokban, filmekben való statisztálás. Itt 5-6 ezer forintos napidíj az átlagos, és ez időarányosan változhat. Reklámfilmek, spotok, klipek, egyedi produkciók jobban is fizethetnek. Volt már olyan forgatásunk, ahol a statiszta kapott 20 ezer forintot egy napra teljes ellátás mellett. Persze ez nagyon különlegesnek számít. Az említett összegek a statiszta honoráriumokra értendők. A szereplők, pláne a főszereplők gázsija ennél jóval magasabb.

Egy statiszta napi- vagy óradíjat kap?

– Napidíjat vagy teljesítésdíjat. Utóbbi a ritkább, de előfordul, hogy pont ezzel akarják inspirálni a statisztát arra, hogy minél gyorsabban, és ügyesebben dolgozzon, és ne kelljen ismételni, újravenni jeleneteket. Például azt mondom, hogy 12 ezret adok egy statisztának a munkára. Amennyiben elkészül 5 óra alatt, akkor ennyi idő alatt keresett 12 ezer forintot. Ha két napig húzza, akkor két napra kapta ezt az összeget. Amint mondtam, ez a ritkább megoldás. Az a jellemző, hogy napidíjat kap a statiszta.

Szükséges-e vállalkozói igazolvány a statisztáláshoz?

– A gyakorlatban az ügynökségek eseti megbízási szerződéssel foglalkoztatják a statisztákat, így nem kell ehhez vállalkozónak lenni. Ha számlát tud adni a szereplőnk, akár statiszta, akár modell volt a produkcióban, akkor a bruttó összeget kapja meg. Így nekünk kevesebb a papírmunkánk, ő pedig maga adózik. Ha nincs számlaadási jogosultsága, akkor eseti megbízással dolgozik nekünk. Persze sokan vannak, akik szerelemből jönnek statisztálni, pénzt nem is kérnek érte. Ők csak az imádott szereplőik, celebjeik közelében szeretnének lenni, vagy belesni a kulisszák mögé. Korábban nem is gondoltam volna, hogy van ilyen, de ez tényleg létező jelenség. Nagyon jól lehet velük dolgozni, mert alázatosak, alkalmazkodnak, és őszintén élvezik a forgatást.

Érzékeled a hazai filmipar helyzetének a javulását, a növekvő számú bérmunkák pozitív hatásait?

– Mi elsősorban a televíziós- és reklámiparban dolgozunk. Itt nem érzékelek nagy változást. Azonban ügynökségünk másik fő profilja a statisztaiskola működtetése is, ahol a szereplés iránt érdeklődő amatőrök felkészítésével, és a szakmában való elindításával foglalkozunk. Az innen kikerülő, végzett tanulóink a szakma több területén tevékenykedő ügynök partnereink adatbázisaiba is bekerülnek. Volt tanulóink visszajelzéseiből egyértelműen látszik, hogy mostanában sokkal több játékfilmhez hívják őket statisztaszervező partnereink, mint mondjuk tavaly.

 

Szabolcsi Richárd / szerk@etyekwood.com

 

 ugrás az oldal elejére Fel

biztonsági kód:
biztonsági kód

Vendég
2009-08-10 12:00:04
Sziasztok! Ezt a riportot tankönyvként lehetne kinyomtatni.Én elvégeztem Vonnák Mónika statisztatanfolyamát,és boldog vagyok hogy köztük lehettem.Köszönet érte.Azóta több munkám van,és több lehetőség között választhatok.Mindenkinek csak ajánlani tudom.Üdv.Éva
Vendég
2009-06-22 15:44:41
Nagyon értékesnek tartom Vonnák Mónika minden a statiszta munkával és képzéssel elmondott információját.Mint szintén már több nagy magyar játékfilmben megfordult statiszta mindenkinek aki gondolkodik azon,hogy ilyen jellegű munkát szeretne vállalni azt mondanám,hogy ez a riport kötelező olvasmány a jelöltek számára mert nagyon alapos,teljesen hiteles és úgy érzem az adott válaszokból egy nagyon jó szakembertől származik!Továbbra is nagy köszönet Szabolcsi Richárdnak,hogy töretlenül frissen küldi az információkat és a tájékoztatásokat itt az etyeki honlapon.mindenki aki látogatja ezt a lapot adja tovább ismerőseinek,barátainak,hogy nézzék meg olvassák el Richárd munkáit mert csak nyernek vele és olyan dolgokat fognak megtudni amit egyáltalán nem biztos,hogy máshol láthatnak,vagy hallhatnak.Így tovább és minden filmesnek és filmszerelmesnek a legjobbakat kívánom!Horváth Norbert-Pécsről!
Vendég
2009-07-22 21:59:22
Engem is nagyon magával ragadott Vonnák Mónika stílusa, érződik a szavaiból, hogy valóban benne van a filmes szakmában. Jó lenne tudni, hogy lehet jelentkezni a statisztaiskolájába. És hol? És én is nagyon hasznosnak tartom Richárd infóit, köszönet érte! Katalin
Vendég
2009-07-24 21:20:03
Én most kezdtem felfedezni Vonnák Mónika ill. a statisztaiskola hivatalos honlapját, ott találtam meg ezt a cikket belinkelve. Az adatok abszolút hitelesek, és mint a statisztasulit végzett őszintén mondhatom, hogy ott élőben Mónika stílusa ugyanilyen varázslatos. Szóval köszönet a cikkért, és közvetve a suliért is. Vica
Vendég
2009-10-06 11:59:55
Sziasztok! Én is elvégeztem a tanfolyamot, és azóta kinyílt az életem! Sok olyan dologról is volt szó, amit a hétköznapi életben is nagyon hasznosnak tartok, nőtt az önbizalmam is, jobb lett a fellépésem, és valahogy mintha azóta jobban szeretnének az emberek is :), de a fő lényeg, hogy Mónika partnereihez rögtön a tanfolyam után tudtam regisztrálni (sokakat közülük az utcáról meg sem találtam volna..), és már azon a héten két munkám is volt, és azóta is rendszeresen járok forgatásokra. Ritka az ennyire korrekt cég a filmezésben, én nagyon hálás vagyok Mónikának, és Zsoltnak, hogy segítettek elindulni ebben a szakmában! Az álmom valósult meg velük! :)

ugrás az oldal elejére Fel

Partnereink:

Hotelnet

Hotell i Budapest
Hoteluri Budapesta Budapesti szállodák
Hotels am Plattensee Akciós csomagajánlatok
Urlaub in Ungarn Hotele w Budapeszcie
Wellness szállodák Hotel Silvanus
Hotel Sofitel Budapest Hotel Azúr
Hotel Atlantis Hotel Karos Spa Hotel Kapitány Sümeg Hotel Divinus Akciós wellness csomagok Hotel Atlantis Hajdúszoboszló Hotel Residence Ózon Aqua Spa WellnessHotel Cserkeszőlő Hotel Forrás Szeged Konferenciaterem bérlés Balatoni szállodák akció

Keresés:

  Kedvencekhez   Beállítás kezdőlapnak   Médiaajánlat   Regisztrációs feltételek   Impresszum
Etyekwood - 2004. All rights reserved!
Nyomtatás most!